Het logo
Zie het krantenartikel van 15 januari 2020 hieronder.

“Kenia beleeft momenteel de ergste plaag van woestijnsprinkhanen in 70 jaar. Met honderden miljoenen komen ze vanuit Ethiopië en Somalië het Oost-Afrikaanse land binnen. Ze vernietigen landbouwgrond en bedreigen een toch al kwetsbare regio met hongersnood.

De roze insecten vreten hele bomen kaal, om vervolgens hongerig weer verder te vliegen. Kinderen rennen in het rond, ze zwaaien met dekens en trekken aan takken om de sprinkhanen, zo groot als een vinger, te verjagen. Een vrouw gaat ze te lijf met een schop.

En het is nog lang niet voorbij. Als in maart de regens komen en daarmee ook nieuwe begroeiing, dan kunnen de zwermen liefst nog 500 keer groter worden. Pas in juni kan het drogere weer ze terugdringen, zegt David Phiri van de Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties. ,,Zelfs een kleine zwerm kan in één dag tijd het voedsel voor 35.000 mensen verorberen. Er moet onmiddellijk iets gebeuren.” Er is onder meer zo’n 70 miljoen dollar nodig om nog meer vliegtuigen met insecticide de lucht in te sturen. Het is de enige manier om de plaag effectief te bestrijden. Nu zijn er maar vier vliegtuigen in actie.

In Kenia is al meer dan 70.000 hectare verwoest. Eén enkele zwerm kan volgens lokale autoriteiten per hectare landbouwgrond (dat zijn 250 voetbalvelden) 1,2 miljoen sprinkhanen tellen. Dit komt overeen met 2500 kg sprinkhanen. Gedragen door de wind kunnen de insecten soms wel 150 kilometer per dag afleggen. Het ziet er dan uit als een klein vliegtuigje dat in de lucht zweeft.”


In het artikel staat dat er al 70.000 hectare verwoest is. Eén zwerm kan per hectare 1,2 miljoen sprinkhanen bevatten.
Stel dat op 1 oktober 2019 per hectare 1000 sprinkhanen waren en dat dit aantal exponentieel toenam met een groeifactor van 1,6 per week.

Stel de formule op van het aantal sprinkhanen per hectare na weken. Neem op 1 oktober 2019.
video

Exponentiële verbanden

Exponentiële formule opstellen